chestvaniia-na-svetci-i-sabori-v-rajona-na-sofijskata-sveta-gora
Чествания на светци и събори в района на Софийската Света гора
09.02.2016
08:00
Новата година започна и съвсем близо до забързаното ежедневие на големия град, пред нас се открива възможността да попътуваме и попразнуваме в близките села приютили в себе си църкви и манастири - обекти от кампанията на фондация Кредо Бонум - Софийската Света гора.

Февруари 2016 г.

Кътина – празникът на селото е свързан с отбелязването на Трифон Зарезан, който се чества традиционно на 02 февруари.
Жители на селото и гости от различни краища на страната, отбелязват празника с народна музика, с наздравици и много настроение.
Според поверието, това е денят на завръщането на пролетта. Честването на този празник отразява преклонението на хората пред земята, която ни дарява с храна, а ние я почитаме.
В Кътина има две църкви – „Възнесение Господне” и „Св. 40 Мъченици”
В землището на селото се намират и Кътинските пирамиди, наричани от народа „Сватовете”.


Май 2016 г.

На 6 май в района на кв. Кремиковци се провежда традиционното честване на храмовия празник на манастир „Св. вмчк Георги Победоносец”. По утвърдена вече традиция след празничната света Литургия в манастирския храм се открива международен фестивал, наречен „Гергьовско веселие”.


Село Войнеговци, днес квартал на София се намира на 16 км от Столицата. Селото е разположено в планински район, на южния склон на Стара планина. Всяка година на 24 май тук се провежда събор.
Тук се намира църквата „Света Петка”. Храмовият празник се отбелязва на 14 ноември (Петковден).


Юни 2016 г.

Село Локорско (дн. квартал на София) се намира на петнайсетина километра от Столицата, в подножието на Стара планина. През топлите и почивни дни селото привлича много туристи и гости. Разположението му е идеално за разходки из смесената борова и широколистна гора. Поляните около Локорско са обсипани с цветя и гъби и макар трите рекички, които минават от тук почти да пресъхват през горещите летни дни хората избират тази дестинация за почивните си дни. От незапомнени времена празник на селото е Възнесение Христово (Спасовден). На този ден в месността Кръста (където под вековен орех има останал каменен кръст от неизвестен гроб) се готви курбан и се събират жители на селото и техни гости. Съборът се провежда в неделния ден след Спасовден. През 2016 г. Възнесение Христово е на девети юни.
Локорската църква „Св. Николай” е построена през XVII век. В нея за запазени интересни стенописи и е обявена за паметник на културата. В момента се реставрира.

На 13 юни в кв. Кумарица в град Нови Искър се отбелязва християнския празник „Св. Дух”, който се чества и като празник на квартала. В същия ден се провежда и традиционният за „Кумарица” събор, който се случва на местния площад „Св. Дух”.
Според православния канон празникът “Св.Дух” е свързан по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва в понеделник. На Петдесетия ден от Господното Възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове. Празникът се нарича Петдесетница, защото се отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха.
Празникът “Св.Дух” се олицетворява от гълъба.


Бухово се намира на 25 км в североизточна посока от София. Градчето е разположено в южните склонове на Мургашкия дял на Стара планина. Според историци Бухово съществува още от VI век, когато християнството става официална религия в Римската империя. Смята се, че тук се е намирала лятната резиденция на император Константин Велики, но това не е доказано със сигурност. Всяка година в селото се организира събор, който се провежда през последната седмица на месец юни.
В Бухово има два манастира – „Св. Архангел Михаил”, чийто храмов празник се чества на 8 ноември (Архангеловден), и „Св. Мария Магдалена”, който се издига на традиционно култово място. Предполага се, че манастира е основан през XVI век и най-вероятно е принадлежал към Софийска Мала Света гора, но през XVIII век, при кърджалийско нападение, той е напълно разрушен и изоставен. През 1881 г. църквата е възстановена, но в нея не се служи, за да не се повредят стенописите. Манастирът не е постоянно действащ, но се поддържа и събира местните жители по време на празници.

Юли 2016 г.

Село Подгумер, общ. Нови Искър чества своя традиционен събор на дена на Всички български светии – „Вси Светии”, който през 2016 г. ще бъде на трети юли. „Вси Светии” се отбелязва в неделята след Петдесетница. През 2010 г. в Подгумер е открита и църквата „Вси Светии”, изградена изцяло с дарителски средства на местните жители. В селото традиционно се отбелязва и Благовещение (Благовец). Празникът (25 март) е свързан с прогонването на злите духове от къщите, както и с идването на пролетните птици и кукувицата, които известяват на хората благата ангелска вест за идващата пролет.
В Подгумер се намира манастира построен през XIII век „Св. ВМЧК Димитър Солунски”. Стенописите в църквата са дело на монаха Пимен Софийски, който е изографисал много църкви и манастири в България. Многократно опустошаван, манастирът е възстановен отново през 1848г. със средствата на жители от околните на Подгумер села – Курило, Гниляне, Кумарица, Желява и др.
В селото може да се види и паметник на героите паднали през Балканската и Първата световна война.

Октомври 2016 г.

Кв. Курило се намира на 12 км от София, в началото на Искърското дефиле. Курилският манастир „Св Иван Рилски” отбелязва своя храмов празник на 19 октомври.

Декември 2016 г.

Сеславци се намира на 21 км от София. А за Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски” се знае от местните хора, че е бил основан от владетеля на тукашната крепост – болярина Сеслав, още през XIV век. При Османското нашествие манастирът е разрушен, но през XVI век е възстановен. През XVIII век обителта отново е разрушена и за последно е възстановена през 1832 г.
Храмовият празник е на 6 декември, когато св. Николай се е представил на Господа, но празник на светеца се чества и още веднъж – на 9/22 май, когато е денят на пренасянето на светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия).
pohod-na-bilkite-2016-g
Поход на Билките 2016 г.
30.09.2015
10:00
Място:гр. Банкя
Организатор: Кредо Бонум БАКБ Община Банкя
През месец септември 2015 г. фондация Кредо Бонум с подкрепата на БАКБ и община Банкя организираха пешеходен преход в района около Клисурския манастир „Св. Петка Параскева”, който се намира над град Банкя. В похода участваха деца от няколко столични училища, както и от местното 78 СОУ „Христо Смирненски”.
Децата извървяха пеша кратко разстояние по черен път, който ги отведе до Клисурския манастир. На различни пунктове от похода бяха разположени информационни табели с любопитна информация за различни видове билки. Децата имаха възможността да обогатят знанията си за билките в региона и да научат за какво се използват те.
Интересно за децата беше и организирането на няколко работилници след края на похода. Там малчуганите разбраха как да си засадят билки, как да си направят билков чай или красиви бижута от билки. Организацията „Хлебни къщи” показа на децата „Тетър на трохите” и научи по-любопитните как да си омесят хляб с квас. Всички малки участници получиха полезни и вкусни биохрани и напитки от „Хармоника”
Превърналият се в традиция поход е част от маршрута за поклоннически туризъм „Софийска Света Гора”, който се основава на възраждането на поклонически път, свързващ духовните обители в Софийска облас, които днес наброяват 66 православни манастира, от които 44 функциониращи.
risunki-ot-detski-plener-ldquo-sofijska-sveta-gora-predstavia-galeriia-credo-bonum
Рисунки от детски пленер “Софийска Света гора” представя галерия Credo Bonum
06.11.2013
08:00
Място:галерия Credo Bonum
60 рисунки, създадени по време на детския пленер „Софийска Света гора”, ще бъдат представени в изложба в галерия Credo Bonum, която ще даде възможност на жителите и гостите на столицата да видят културното наследство от манастирите около София „през очите“ на децата и да научат повече за Софийска Света гора.

Пленерът, който се проведе от 8 до 12 юли 2013 в три манастира от северната дъга на Софийската Света гора - Кремиковски манастир „Св. Вкмч Георги Победоносец“, Сеславски манастир „Св. Никола Мирликийски” и Буховски манастир „Св. Мария Магдалина”, е част от проекта на фондация Credo Bonum за социализиране и популяризиране на манастирите от северните части на столицата. Целта на проекта за поклонически и културен туризъм „Софийска Света гора”е да съживи интереса към тези уникални паметници, да насърчи по-отговорно отношение към природата и историческото наследство, чрез създаване на подходящи условия за културен туризъм.

В рамките на 5 дни, 15-те участника в пленера на възраст от 8 до13 години, рисуваха на открито църквите и други интересни части от манастирите, както и природата около тях под ръководството на трима художествени ръководители. Преди да започнат рисунките, те научаваха интересни данни за историята на тези манастири, за архитектурната и художествена стойност на обектите и факти, свързани с историята и съществуването им. В проектът се включиха деца от две школи по рисуване, както и деца от център за настаняване от семеен тип с идеята за социализация чрез средствата на изкуството на децата в неравностойно положение с техни връстници, участващи в пленера. Изложбата е съпътствана от фото и видео документация от детския пленер, проведен през лятото.

Художествени ръководители на пленера бяха Татяна Антонова, Ателие по рисуване „Приказен свят”, Невена Дачева, Ателие по изящни и приложни изкуства за деца „Вълшебната къща на Ема” и Сеня Вълкова, фондация Credo Bonum.


Детски пленер „Софийска Света гора” е съ-финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.
pohod-na-bilkite-v-sofijska-sveta-gora
Поход на билките в Софийска Света Гора
19.06.2013
08:00
Място:Клисурски манастир „Св. Петка Параскева“
Организатор: фондация Credo Bonum
В навечерието на най-дългия ден в годината, изпълнен с много предания и легенди – Еньовден, фондация Credo Bonum организира пешеходен поход в района около Клисурския манастир „Св. Петка Параскева“, разположен над град Банкя.

Походът ще се случи на 22 юни, събота, от 11 часа, с начална точка Клисурския манастир и ще мине по еко-пътеката до село Клисура и обратно до манастира. На различни пунктове от похода ще бъдат разположени информационни табели с любопитни данни и истории на различни видове билки. Всеки ще може да обогати своите знания за билките в региона и да научи за какво се използват те. След преминаването на маршрута, който трае около 1 час, натрупаните знания на участниците ще бъдат изпитани. Всеки желаещ ще отговори писмено на 3 въпроса и ще участва в томбола с награди. Томболата ще се проведе в 13 часа.

За участниците от София е осигурен автобусен транспорт, който тръгва от паркинга пред Национален стадион „Васил Левски“ в 9.30 часа. Автобусът ще се върне обратно до София след края на събитието.
Походът е част от маршрута за поклоннически и културен туризъм “Софийска Света Гора“ , който се основава на възраждането на поклоннически път, свързващ духовните обители в Софийска област, които днес наброяват 66 православни манастира, от които 44 функциониращи.

Еньовден се чества в деня на лятното слънцестоене на 24 юни всяка година и е един от най-големите летни празници. На този ден слънцето се намира на най-високата точка от Земята и грее най-продължително. Според народните поверия на този ден се събират билки и треви, които са силно лековити.

Походът се организира с подкрепата на община Банкя.
izlojba-pamet-i-ritual-ot-sofijskata-sveta-gora-ldquo
Изложба „Памет и ритуал от Софийската Света гора“
19.07.2013
08:00
Място:Галерия Credo Bonum
Организатор: фондация Credo Bonum
19 юли – 1 септември 2013
Галерия Credo Bonum, ул. Славянска 2, София

Изложбата в галерия Credo Bonum представя характерната обредност и ритуали, свързани с отбелязването на пролетните празници в миналото и настоящето в района на Софийската Света Гора. Изложбата е част от дългосрочния проект на фондация Credo Bonum за популяризиране и социализиране на културното наследство от Софийската Света гора и се осъществява в партньорство с Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките (ИЕФЕМ-БАН).

Идеята на изложбата е да съпостави в една експозиция бита, обичаите и ритуалите от миналото, с начина по които тази обредност и ритуали съществуват в София и нейните околности в наши дни. Изложбата включва експонати от Етнографския музей – фотографии, носии, тъкани, медни и керамични съдове и други предмети от бита на българина от началото на XX век. Другата част от експозицията е съставена от фотографии и видео документация от честването на празниците Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден през тази година в района на Кремиковци и Желява. Богатият документален материал е съпътстван от текстове, описващи начина на честване на тези празници в миналото.

Надяваме се тази изложба да представи по интересен и достъпен начин ритуалите и обредността по тези места и най-вече да покаже, че макар и претърпели изменения и интерпретации, традициите продължават да живеят в нашето забързано време.

Фондация Credo Bonum изразява специални благодарности на Иглика Мишкова, Елка Минчева и Емил Порталски от ИЕФЕМ-БАН за безценната помощ по реализиране на изложбата.

Изложбата се провежда с любезното съдействие на Национален музей на българското изобразително изкуство и Гьоте институт-София.
sporten-pohod-po-marshruta-sofijska-sveta-gora-ldquo
Спортен поход по маршрута „Софийска света гора“
15.11.2012
08:00
Място:манастира Св. Мария Магдалина в гр. Бухово до църквата Св. Георги Победоносец в с. Сеславци
Организатор: фондация Credo Bonum
На 17.11.2012г. от 10.00 ч. (събота) Фондация Credo Bonum в сътрудничество със Столичен инспекторат организира спортен поход за пешеходци и велосипедисти от манастира Св. Мария Магдалина в гр. Бухово до църквата Св. Георги Победоносец в с. Сеславци и обратно до Буховския манастир. В похода ще вземат участие деца от софийски спортни клубове, родителите им, служители на Инспектората и жители на район Кремиковци. Преди старта тържествено ще бъде осветена църковната камбана, която е възстановена с доброволен труд и ще бъде отново окачено на камбанарията в двора на манастира.

Фондацията вече маркира всички пътеки свързващи светите места в северната дъга около София, а трасето за съботния поход е обозначено и с указателни табели. За сигурността на участниците ще се грижат водачи, а всеки преминал успешно разстоянието от Буховския манастир до с. Сеславци и обратно ще получи подарък.
-da-sajivim-duha-na-sofijska-sveta-gora-ldquo-s-hodene
„Да съживим духа на Софийска Света Гора“ с ходене
16.05.2012
08:00
Организатор: Walk2Help & фондация Credo Bonum
25000 км. в срок до 30 юни 2012. Толкова е нужно да извървим, за да помогнем на каузата за подобряване на пешеходните и вело пътеки в северната част на Софийска Света Гора. Идеята да променяме света, докато ходим, е на Walk2Help - мобилно приложение, което дава възможност на хората, да помагат на благотворителни каузи, докато вървят пеш. За целта ви е нужен смартфон или друго интелигентно устройство като таблет например, на което да инсталирате апликацията. После Walk2Help засича и измерва извървяното от вас разстояние и го превръща в точки, които вие допринасяте за каузи.

„Да съживим духа на Софийска Света Гора“ е най-новата кауза, в която вече участват над 40 души, които заедно са успели да извървят 370 км. и да спестят 62 кг. въглероден диоксид. Ако каузата успее да събере нужните точки, Софийска Света Гора ще бъде още по-привлекателна за всички.


http://bg.walk2help.com
tradicionni-praznici-i-sabori-v-severnata-chast-na-sofijskata-sveta-gora
Традиционни празници и събори в северната част на Софийската Света гора
14.02.2012
08:00
Маршрутът „Софийска Света Гора” дава възможност не само да се възхитим на историческото и духовно наследство в околностите на София, но и да участваме в традиционни за местността празници и събори.


Март 2012

Благовещение в село Подгумер, 25 март, 2012
Всяка година село Подгумер отбелязва християнския празник Благовещение (Благовец), който у нас предизвестява идването на пролетта. По традиция в селото може да се наблюдават ритуалите „прескачане на огън“ и „дупчене уши на малки деца“, а кметът на селото посещава дома на най-възрастния именник.
Околни забележителности: църква „Вси Светии”, манастир „Св. ВМЧК Димитър Солунски”

Април 2012

Карнавал на заврените зетьовe в село Локорско, 1 април, 2012
На площада в село Локорско ще се проведе хумористичният карнавал на заврените зетьове, който се очаква да събере 68 участници, както и над 600 посетители.
Околни забележителности: църква „Св. Николай Чудотворец,” параклис "Свети Спас" и оброчище "Света Троица".

Май 2012

Събор в село Локорско, 27 май, 2012
Ежегодният събор се провежда в неделя след Възнесение Христово (Спасовден).

Околни забележителности: църква „Св. Николай Чудотворец,” параклис "Свети Спас" и оброчище "Света Троица".

Празник на село Войнеговци, 24 май, 2012
Старопланинското село чества празника си с ежегоден събор на 24-ти май.
Околни забележителности: църквата „Света Петка” в село Войнеговци.

Юни 2012

Празник на гр. Бухово, 24 юни, 2012

Празникът на град Бухово ще се чества със събор през последната неделя на месец юни.
Околни забележителности: Буховски манастир "Св. Мария Магдалина", Буховски манастир "Св. Архангел Михаил", църква „Св. Николай Чудотворец”.

Октомври 2012

Храмов празник на църквата „Света Петка” в село Войнеговци, 14 октомври, 2012
izlojba-sofijskata-sveta-gora-ne-poznatiiat-marshrut
Изложба Софийската Света гора - НЕ/ПОЗНАТИЯТ МАРШРУТ
27.09.2011
18:30
Място:Галерия Credo Bonum, ул. Славянска 2, София
Организатор: Фондация Credo Bonum
Галерия Credo Bonum
представя
Софийската света гора
НЕ/ПОЗНАТИЯТ МАРШРУТ
27 септември – 27 октомври 2011
Откриване – 27 септември 2011, вторник, 18.30 часа

Изложбата е част от проекта на Фондация Credo Bonum за възраждане на поклонническия маршрут, свързващ духовните обители в околностите на София. Повечето от тях датират от XIII век, когато е поставено и началото на внушителния комплекс, познат като Софийска света гора. Аналогията с Атонския център не е случайна. Софийската света гора е възникнала като общност от 14 манастира по протежението на Витоша и съседните планини, които през Средновековието действат като активни културни и книжовни средища, свързани със значими факти и събития от българската история. До падането на България под османска власт манастирите в Софийско са вече повече от 100, като днес са се запазили около 40.

Въпреки значението си за българската духовност и култура, днес някои от манастирите и църквите в околностите на столицата са полуразрушени или изоставени. Целта на проекта, иницииран от фондация Credo Bonum в партньорство със Столична община, е да съживи интереса към тези уникални паметници, да насърчи по-отговорно отношение към природата и историческото наследство, чрез създаване на подходящи условия за културен туризъм. Основните дейности на фондацията са свързани с подобряването и развитието на алтернативните пътища между църквите и манастирите в Софийската света гора – пешеходни и вело пътеки – познати най-вече на малцина от запалените поклонници или любители на активната почивка. Част от стъпките по популяризирането на този маршрут са поставянето на указателни табели, маркировка, публикуване на информационни материали, създаване на интернет сайта - www.svetagorasofia.bg

Пилотната фаза на проекта, представена в експозицията, засяга северната част на Софийската света гора, която обхваща 9 манастира и 14 църкви в района между Бухово и Кътина. Съвместно с ОП „Софпроект” и Сдружение „Байкария” са избрани и описани най-подходящите маршрути. По задание на фондацията екип от „Байкария” маркира предвидените за ремонт пътеки в района на Сеславци, Кремиковци и Локорско.

В изложбата може да се види карта с описанията на маршрутите между всички обекти и населени места в северната част на Софийската света гора /изготвена от Пламена Тодорова, победител в конкурса за лого на маршрута/, календар с храмовите празници, които се честват там през годината, документация от процеса на маркировка на пътеките, заснет от Деница Варадинова и Христо Николов – Ичо.

Основният акцент попада върху самото вдъхновение на проекта – уникалните по своята значимост архитектура и църковни стенописи на манастирите „Св. Архангел Михаил” и „Св. Мария Магдалина” в Бухово, „Св. вмчк Георги Победоносец” в Кремиковци, „Св. Николай Мирликийски” в Сеславци, документирани в няколко серии фотографии от Яне Голев, Христо Николов – Ичо и Венета Райновска.